Salam petang ahad semua... Hari ni,saya masak special sikit sebab hubby balik dari KL hari ni...suka..suka...hehehehe...miss my hubby so much!Tak sabar rasa nya,flight dia pukul 2ptg sampai Kuching dalam pukul 3.30ptg.Mesti banyak ole2 dr KL buat saya dan anak2...hehehe...,yang paling penting hubby selamat sampai ke distinasi..amin2... =)
Bahan utk garlic prawn fried:
20 ekor udang kertas(buang kepala dan cuci bersih)
3 ulas bwg putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
Gaul udang dgn semua bahan tadi,dan biar selama 15 minit,kemudian goreng dlm minyak hingga garing.
Bahan ikan asam pedas nyonya:
1 ekor ikan pisang(820gm)potong dan bersihkan..
3 helai daun limau purut
2 sudu besar pes asam jawa adabi
garam/gula
Bahan blend:
4 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
4 biji cili padi
6 biji cili kering
2 batang serai
sedikit halia/lengkuas
Tumis bahan blend dan daun limau purut hingga naik bau,masukkan ikan dan gaul sebentar.selepas itu masukkan air,dan biar mendidih sebentar,selepas itu masukkan asam jawa,garam,gula,biar mendidih dan samapi kuah sedikit pekat.selamat mencuba.... >.<
2 comments:
mintak juak!!
apa yg ko mtk.....
Post a Comment