CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Wednesday, March 2, 2011

:: KARI DAL ::



Salam semua & selamat menjamu selera...
Pejam celik,pejam celik...dah masuk bulan march 2011,sekejap je masa berlalu kan?Semakin hari semakin bertambah lah umur kita ye,semakin dewasa,semakin matang untuk menjalani kehidupan di bumi Allah ini.Malam tadi kan,saya dah terfikir nak masak kari dal,lama betul dah tak makan kari dal,selalu pun buat kari ayam je,so hari ini nak tukar selera kit.Nak tahu tak?sebenarnya kari dal ni lebih kepada sayur sayuran,sesuai kalau nak makan dengan nasi,roti canai,paratta dan chapati.Kari dal ni kira 3 in 1 lah,sebab kalau nak makan sayur,ada sayur dlm nya,kalau nak ayam atau daging pun ada didlm nya,nak kacang??ada..ada...hehehe,kacang dal.Haa...3 in 1 kan?Ok lah,jom kita layan bahan2 nya.... =)
Bahan-bahan:
1/2 dada ayam dipotong dadu
4 btg kcg panjang dipotong 1 inci
2 biji tomato potong 4-6
3 biji terung dipotong ikut suka
2 biji cili merah potong2 buang biji nya
1 biji bwg besar potong 4
2 biji kentang potong dadu
segenggam daun kari
1 mangkuk kacang dal(direndam,rebus dan toskan)
4 sudu besar serbuk kari + 1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar kerisik
1 pkt santan serbuk + air + 2 senduk susu cair
garam/ajinomoto secukup rasa
rempah tumis
Bahan tumbuk:
4 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar
Tumis bahan tumbuk,rempah tumis dan daun kari hinggan kekuningan sedikit dan naik bau.masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit yg telah digaul dgn sedikit air tadi dan kerisik,biar sampai pecah minyak.selepas itu masukkan ayam,gaul rata2 dan masukkan santan dan susu cair tadi.biar sampai mendidih,barulah dimasukkan kacang dal,terung,kacang panjang,bwg besar,kentang biar lagi sampai mendidih.kemudian masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa anda,adan akhir sekali masukkan tomato,gaul sekejap dan tutup api. >.<

0 comments:

Post a Comment