CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Saturday, March 5, 2011

:: MEE KOLOK BUMI KENYALANG ::

Salam Petang Sabtu Semua...
Macam mana hari ini,semua nya sihat kan?Alhamdulilah...saya dan family semuanya sihat2 belaka.Time ni,sunyi betul kawasan rumah saya,maybe jiran2 pergi ke rumah parents,bawak ank2 jumpa atok dgn nenek,ataupun ada yang tidur sebab nak balas dendam dari isnin sampai jumaat busy memanjang,so masa ni lah nak rehat2kan badan dan minda kan?betul lah tu...hehehe....Untuk menu makan tengahari ini saya nak kongsi resepi yang dekat sarawak je ada,yang famous kalau orang2 luar datang ke sarawak,mee kolok lah yang mesti nak try.Penyediaan nya mudah,senang dan tak memerlukan masa yang agak lama,so nak tahu bahan2 nya...jom layan,lepas makan zzzassss lah!!hehehehe.... =)


Bahan mee kolok:
6 keping mee kolok kering(direbus dlm air mendidih,toskan cuci dgn air sejuk dan rendam seketika lagi dlm air panas,tujuannya supaya mee tidak melekat)
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar kicap pekat manis
daun sup dan daun bawang dihiris halus
1 sudu besar lada hitam
garam/ajinomoto secukup rasa
6 biji bawang merah dibuat bwg goreng
4 sudu minyak lepas menggoreng bwg tadi


Gaulkan mee dgn semua bahan diatas sampai mee betul2 sebati dgn semua bahan diatas.


Bahan utk sup:
350gm daging lembu
6 keping hirisan halia
1 btg serai diketuk
1 labu bwg besar dipotong 4
garam/perasa
lada hitam/air


Rebus semua bahan diatas sehingga daging masak dan lembut.Angkat daging,toskan dan hiris nipis2.Susunkan hirisan daging diatas mee seperti didalam gambar diatas.Hias dgn hirisan tomato dan hidang bersama sup dan boleh makan bersama sos cili.SELAMAT MENCUBA >.<


4 comments:

Ummi

salam singgah....hepi cooking...!! Rajin gak masak2 wpun ada baby...salute... ^__^

Beautiful Butterfly

wslm,thanks kak ummi..ya allah,tak sangka betul kak ummi sudi menjenguk blog saya yang tak seberapa ni.bukan nya apa,kak ummi antara blog masakkan yang saya segani,selain blog mat gebu.Dua2 blog yang hebat!!

Scholastica Ana

Bahan untuk sup...daging lembu boleh tukar dgn ayam tak? Tq

Princess Shirley

mee kolok kering yg sy order, rosak.. :'(

Post a Comment