CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Sunday, December 4, 2011

:: MEE KARI AYAM ::


Salam sayang ....
N3 kali ni nak kongsi resepi mee kari ayam,hasil air tangan sendiri.Resepi ni simple,senang je nak buat.Simple but sedap,coz hubby boleh tambah 2 mangkuk,sedap lah tu!!hehehehehe...apa2 pun jom kita rujuk bahan2nya dekat bawah ok....bahan2 utk kuah kari nya hampir sama dgn rendang ayam yang saya pernah masukkan dulu,cuma ada beza sikit je,tapi saya akan masukkan jugak bahan2nya..=)

BAHAN2 UTK KUAH KARI:
1/2 ekor ayam(dipotong & dibersihkan)
3 biji kentang(kupas kulitnya,bersih,potong)
4 sudu besar serbuk kari (dicampur dgn air)
4 sudu besar kerisik
rempah tumis(bunga cengkih/bunga lawang/kayu manis/ketumbar)
1 kotak santan pekat
minyak utk menumis
2 cawan air
garam/gula secukup rasa anda

BAHAN TUMBUK:

4 biji bwg merah

4 ulas bwg putih

2 inci halia

1 batang serai

1 inci lengkuas

5 keping cili kering(dibuang biji)

Tumis bahan tumbuk bersama rempah tumis hinggan naik bau dan kekuningan.Masukkan pula,serbuk kari yang dh dibancuh dgn air tadi,gaul rata2,dan masukkan kerisik.Biar sampai pecah minyak barulah di masukkan ayam dan kentang.Selepas itu masukkan air biar mendidih sebentar,barulah dimasukkan pula santan pekat tadi.Bila dah benar2 mendidih,dan garam/gula ikut cukup rasa masing2.

BAHAN2 LAIN:

2pkt mee kuning(dicelur)

6 biji telur (direbus )

rm 1.00 tauge (dicelur )

2 biji cili merah ( dihiris )

7 biji limau kasturi ( potong 2 )

daun bwg/daun sup dihiris halus

bwg goreng utk hiasan

0 comments:

Post a Comment