Salam malam semua...
Untuk n3 malam ni,saya nak sajikan karipap giant @ karipap telur.Resepi ni adalah resepi family,ni first time masukkan dalam n3.Nak tahu tak,2 biji karipap sudah mengenyangkan,mungkin saiz karipap yang besar dan dalam satu karipap inti satu biji telur.So,tak nak cerita banyak sebab mata dah mengantuk sangat2,kepenatan jugak,melayan kerenah si kecil aisya maira,kadang2 buat saya rasa geram,tapi bila lihat kecerdikannya..al-maklumlah,org baru nak belajar bercakapkan..time saya taip ni pun,mulut dia macam bertih jagung je,bercerita dengan daddy nya,apa yang dicakap pun kita org tak paham,bunyi pingu pun ada jugak...hahahaha..,ok lah,jom layan bahan2 utk karipap giant @ karipap telur.... =)
Bahan utk kulit karipap:
3 mangkuk tepung gandum
1 sudu besar mentega
1 sudu besar shortening vegetable
1 sudu kecil garam
1 mangkuk air suam2
Bahan inti:
7 biji telur ayam
lada sulah
maggi secukup rasa(optional)boleh guna
garam kalau takde
garam kalau takde
Gaul semua bahan kulit karipap sampai jadi doh,dan rehatkan dlm 30minit.Canaikan seperti gambar diatas,kemudian letakkan kedlm pinggan,pecahkan telur dlm bekas lain terlebih dahulu,barulah dimasukkan keatas doh yg telah dicanai tadi,taburkan garam dan serbuk lada hitam,lipatkan dan tekan dgn garfu.Angkat pelahan-lahan dan pastikan minyak didlm kuali sudah panas,dan minyak mesti banyak.Balik2 kan semasa menggoreng karipap tadi.Angkat bila dah pasti karipap atau telur didlm nya sudah masak,toskan dan hidangkan bersama sos cili(life),atau sos kegemaran anda...nyum2!.... >.<
4 comments:
pecah rahsia eyh..haha
ilmu yang ada xperlu lokek nak kongsi ok my dear...hehehehe...
best blog kak afie tok...klu agak2 xtauk mok mkn apa..bukak jak ctok..byk resipi....
thanks dilla.....auk,mun xtauk nk msk pa crik jk dlm blog kak...hehehe
Post a Comment