CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Tuesday, February 1, 2011

:: Udang OH Udang :: ( Lunch Today )

petola tumis air
Udang masak lemak cili kering

Salam semua...
Nampak nya tak kering lah baju sidaian hari ini,hari mendung dari pagi tadi.Time2 macam ni,memang mata kelat je,rasa nak membaringkan diri ke tilam dan bantal yang empuk.Esh!hehehehe..kalau nak di ikutkan mata ni,tak siap lah makan tengahari untuk hari ni.Untuk lunch hari ini,afie fieza masak udang.Udang ni,saya beli malam tadi dekat supermarket.Masih fresh sangat2,time makan tadi pun hubby komen isi udang masih fresh dan terasa manis isi nya.Saya masak udang masak lemak cili kering dan petola tumis air.Nak resepinya,sila rujuk dkt bawah..selamat mencuba! =)
:: PETOLA TUMIS AIR ::
BAHAN2NYA:
1 BATANG PETOLA(DIKUPAS KULITNYA DAN DIPOTONG)
6 EKOR UDANG
1 BIJI CILI MERAH DITUMBUK
2 BIJI BWG MERAH DITUMBUK
3 ULAS BWG PUTIH DITUMBUK
SEDIKIT BELACAN DITUMBUK
MINYAK UTK MENUMIS
AIR
CARA2NYA:
PANASKAN SEDIKIT MINYAK DAN TUMIS BAHAN TUMBUK HINGGA NAIK BAU.MASUKKAN UDANG,GAUL SEKEJAP.BARULAH DIMASUKKAN PETOLA.SETELAH ITU MASUKKAN AIR.BIAR MENDIDIH SEKETIKA,MASUKKAN GARAM DAN PERASA SECUKUP RASA ANDA.
:: UDANG MASAK LEMAK CILI KERING ::
BAHAN2NYA:
20 EKOR UDANG KERTAS
3 HELAI DAUN KUNYIT DIHIRIS HALUS2
2 HELAI DAUN LIMAU PURUT
2 SUDU BESAR SERBUK KUNYIT ADABI
1 PKT SANTAN SERBUK DIBACUH DGN AIR
GARAM/AJINOMOTO
BAHAN TUMBUK:
12 BIJI CILI KERING RENDAM DGN AIR
3 BIJI BWG MERAH
3 ULAS BWG PUTIH
1 BATANG SERAI DITITIK
CARA2NYA:
TUMIS SERAI DAN BAHAN TUMBUK YG DAH DIGAUL DGN SERBUK KUNYIT KE DALAM MINYAK SEKETIKA KEMUDIAN MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT.SELEPAS ITU BILA DH NAIK BAU,MASUKKAN SANTAN.PASTIKAN SANTAN SENTIASA DIKACAU.MASUKKAN UDANG DAN DAUN KUNYIT,KACAU2 SAMPAI BETUL2 UDANG NYA MASAK.LAST SEKALI MASUKKAN GARAM DAN AJINOMOTO. =)






0 comments:

Post a Comment