CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Saturday, February 26, 2011

:: KETAM MASAK MERAH ::

Salam Afternoon..
Ni nak kongsi resepi ketam masak merah.Selalu nya lah saya kalau ada ketam,saya masak kicap dan masak merah.Kadang2 ada jugak sesetengah org ketam masak rendang,kari dan macam2 lagi versi ketam yg dapat dibuat.Tapi bagi saya lah,saya lebih gemar masak ketam kicap dan masak merah.Itu terpulang pada lidah masing2 lah ye.Berbalik pada resepi diatas jom kita layan..... =)

Bahan tumbuk:
3 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
sebesar ibu jari halia
1 btg serai dititik
6 biji cili kering

Bahan2 lain:
2 helai daun limau purut
6 ekor ketam suri(dibersihkan dan dipotong)
3 sudu sos tomato
5 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
2 biji telur
1 sudu gula
garam
daun sup utk hiasan
sedikit air

Tumis bahan tumbuk dan dau limau purut hingga naik bau dan kekuningan.Kemudian pecah telur dan hancur2kan.Masukkan pula sos tomato,sos cili,sos tiram,gula,garam,gaul rata dan masukkan ketam,gaul lagi dan masukkan sedikit air.Biar sampai ketam masak dan kuah nampak pekat sikit.bolehlah diangkat dan sedap makan time masih panas2.selamat mencuba.... >.<



0 comments:

Post a Comment