CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Friday, February 11, 2011

:: DAGING ALA THAI & TAUGE IKAN MASIN YU ::




Selamat petang....
Hujan dari tengahari tadi masih belum berhenti sampai sekarang,masih lebat dan cuaca menjadi gelap,macam nak malam lah pulak.Program nak keluar tergendala sebab keadaan cuaca tidak mengizinkan.Tapi takpe,kalau keluar,duit pun keluar...hehehehe....jimat lah!!Hujan itu kan rahmat dari allah.So utk lunch hari ini SDP ada 2 menu yang senang je nak masak.Haa...daging ala thai dan tauge ikan masin yu.Tauge ni resepi nya macam ala2 SCR gitu!Jom layan resepi SDP..... =)
::BAHAN UTK DAGING ALA THAI::
DAGING HIRIS NIPIS2
1 BATANG SERAI DIKETUK SIKIT
2 BIJI BWG MERAH DIHIRIS HALUS
2 ULAS BWG PUTIH DIHIRIS HALUS
SEBESAR IBI JARI HALIA HIRIS HALUS2
SEDIKIT DAUN KUCAI DIPOTONG 1 INCI
1 BATANG CILI MERAH HIRIS HALUS
1 BIJI BWG BESAR POTONG 4
2 SUDU SOS IKAN
2 SUDU SOS TIRAM
1 SUDU MINYAK BIJAN
SEDIKIT LADA HITAM
SEDIKIT AIR
1 HELAI DAUN LIMAU PURUT
CARA2NYA:
TUMISKAN SERAI,SEMUA BAHAN2 HIRIS DAN DAUN LIMAU PURUT.HINGGA NAIK BAU DAN KEKUNINGAN SEDIKIT,MASUKKAN DAGING GAUL RATA.SELEPAS ITU MASUKKAN SOS IKAN,SOS TIRAM DAN LADA HITAM.MASUKKAN AIR BIAR MENDIDIH,BILA DAGING DAH MASAK MASUKKAN BWG BESAR,DAUN KUCAI DAN MINYAK BIJAN.UTK PENGETAHUAN SEMUA,RESEPI NI TAK MEMERLUKAN GARAM SEBAB SOS IKAN SUDAH MENGGANTIKAN GARAM.



:: BAHAN2 UTK TAUGE IKAN MASIN YU ::
RM 1.30 TAUGE
3 ULAS BWG PUTIH DIKETUK DAN CINCANG HALUS
1 BIJI CILI MERAH DIHIRIS
SEDIKIT GARAM/PERASA
SEDIKIT IKAN MASIN YU HIRIS KECIL2
CARA2NYA:
GORENGKAN IKAN MASIN YU TERLEBIH DAHULU HINGGAN GARING.KEMUDIAN MASUKKAN BWG PUTIH DAN CILI MERAH,TUMIS HINGGA KEKUNINGGAN.BARULAH DIMASUKKAN TAUGE,MASAK DGN API YG BESAR SUPAYA TAUGE TIDAK PERLU MASAK LAMA SANGAT.LAST SEKALI GARAM DAN PERASA... >.<




0 comments:

Post a Comment