Berfikir???nak masak apa hari ini ye??Hari2 kena fikir nak masak pe ye....eemmm,penat kepala otak beta,tak kan nak masak menu ulang tayang lagi kan?Kemarin adalah beli sebiji terung iban,dkt sarawak panggil terung iban..alah,yang bulat2 tu,warna kuning.Ada jugak panggil terung asam,haa..yg ni tahu kan?Saya beli sebiji..sebiji je kau beli labu??hehehehe...yelah sebiji,kalau aku beli byk2 pun,bukan nya ada org nak makan,cukup lah sekali masak,al maklumlah isi rumah nya ada 4 org je,yang makan pun 3org,yang seorang lagi baby,mkn bubur.Jadi nak dipendekkan cerita,saya masak lah dgn karapen(daging lembu yg campur lemak2 tu),masak asam pedas,satu menu lagi,telur..gulung2kan jd lah egg roll shiitake mushroom,Simple.... =)
BAHAN UTK KERAPEN ASAM PEDAS DGN TERUNG IBAN:
370GM KERAPEN(DAGING)
1 BIJI TERUNG IBAN(TERUNG ASAM)POTONG IKUT SUKA
2 HELAI DAUN LIMAU PURUT
GARAM/AJINOMOTO
1 BIJI BWG BESAR POTONG 4
BAHAN TUMBUK:
4 BIJI BWG MERAH
5 ULAS BWG PUTIH
SEBESAR IBU JARI HALIA/LENGKUAS
1 BATANG SERAI DITITIK
1 KIUB BELACAN
2 SENDUK CILI KERING KISAR
2 SUDU SERBUK KUNYIT
CARA2 NYA:
TUMIS BAHAN TUMBUK,SERAI,DAUN LIMAU PURUT HINGGA NAIK BAU.KEMUDIAN MASUKKAN DAGING KERAPEN GAUL2 SEBATI.MASUKKAN AIR 3 CAWAN KECIL.BIAR MENDIDIH SEBENTAR,BARULAH DIMASUKKAN TERUNG IBAN(TERUNG ASAM)TADI.BIAR KAN SEKETIKA,MENDIDIH LAGI.LAST SEKALI MASUKKAN BWG BESAR,GARAM,AJINOMOTO.
BHN UTK EGG ROLL SHIITAKE MUSHROOM:
3 BIJI TELUR AYAM
1 BIJI BWG BOMBAY(CINCANG HALUS)
2 BIJI SHIITAKE MUSHROOM(CINCANG HALUS)
2 BTG DAUN KUCAI(HIRIS HALUS)
1 BTG DAUN SUP(HIRIS HALUS)
GARAM/LADA HITAM
CARA2 NYA:
PUKUL SEMUA BAHAN HINGGA SEBATI,GORENG HINGGA MASAK,ANGKAT DAN GULUNGKAN.BIAR SEKETIKA KEMUDIAN POTONGKAN.SELAMAT MENCUBA.... >.<
0 comments:
Post a Comment