Salam sayang n petang semua...
Awal2 tadi plan nak masak ikan utk menu lunch hari ni,tapi tak tahu nak masak apa pulak.Pastu cari2 lah bahan apa yang ada dkt almari dapur,peti sejuk...eemmmmm???Haa...dpt lah idea nak masak ikan sweet n sour,apa je bahan yang ada,yang sesuai saya masukkan dlm resepi ni,last2 menjadi jugak fish sweet n sour ala sdp ni..saya masak 1 menu je hari ini,tak payah byk2,satu pun dah cukup,anak2 dan hubby tak banyak kerenah,saya masak dia org makan je,janji sedap!...sedap ke??sedap kot??sedap lah agaknya ye??kalau tak sedap tak kan habis kot?hehehehe.... =)
BAHAN2 NYA:
1 EKOR IKAN BAWAL HITAM(700GM)
2 SUDU SERBUK KUNYIT(ADABI)
SEDIKIT GARAM
GAUL SEMUA BAHAN KE IKAN KEMUDIAN GORENG SAMPAI MASAK DAN TOSKAN.
BAHAN LAIN:
1 BIJI KENTANG(DIPOTONG DADU DAN GORENG SAMAPI GARING DLM BEKAS MINYAK MENGGORENG IKAN TADI,TOSKAN DAN TABUR ATAS IKAN YG DH DIGORENG TADI)
1 BIJI CARROT DIHIRIS MEMANJANG
1 BIJI BWG BESAR POTONG 4
2 BIJI BWG MERAH HIRIS HALUS
2 ULAS BWG PUTIH HIRIS HALUS
HALIA HIRIS HALUS
3 SUDU JAGUNG LIGO DLM TIN
1 SUDU GULA
4 SUDU SOS TOMATO(LIFE)
6 SUDU SOS CILI(LIFE)
1 SUDU SOS PLUM(LIFE)
1 SUDU SOS TIRAM(MAGGI)
SEDIKIT GARAM
TUMIS BAHAN HIRIS HINGGA NAIK BAU DAN KEKUNINGGAN SEDIKIT.KEMUDIAN MASUKKAN BWG BESAR,CARROT,GAUL SEBENTAR.SELEPAS ITU MASUKKAN SOS CILI,SOS TOMATO,SOS PLUM,SOS TIRAM,GULA,GARAM.KACAU SEBENTAR,LAST SEKALI MASUKKAN JAGUNG LIGO SERTA DGN AIR JAGUNG SEDIKIT.KACAU SAMPAI MENDIDIH DAN TUANGKAN KE ATAS IKAN DAN KENTANG TADI.NYUM2!! >.<
Thursday, February 24, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment