CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Friday, February 4, 2011

:: TELUR SAMBAL BERKUAH ::

Salam 1 Malaysia...
Apa khabar semuanya?Hope semua sihat sejahtera hendaknya.Saya,alhamdulilah..sihat,anak2 sihat,suami sihat.Cuaca hari ini sekejap panas,sekejap hujan,sekejap panas,sekejap hujan.Tu maknanya allah menguji kita supaya bersabar.Bersabar jemur baju,lepas tu kena angkat balik jemuran tu,bila panas balik jemur lagi dan bila hujan kena angkat balik jemuran tu..hehehehe,itu pun sebahagian daripada senaman ye kawan2.Disebalik rasa penat tu,ada kebaikannya kerana dapat membuat kita berpeluh walaupun sedikit.Panjang pulak saya berceramah,nanti org cakap resepi nye,mana?hehehe..sabar ye,hari ini afie fieza masak telur sambal berkuah,resepi simple je,tapi boleh membangkitkan selera anda sebab saya ada menu sampingan ulam kacang bendi dgn sambal belacan bakar dan ikan masin goreng.Tapi,saya cuma masukkan resepi telur sambal berkuah,kerana menu yang lain tu semua org boleh buat kan?So,nak tahu resepi nya sila rujuk dkt bawah...=)
BAHAN2NYA:
4 BIJI TELUR
1 SUDU BESAR CILI BOH
1 BIJI BAWANG BESAR DIHIRIS HALUS
3-4 KEPING ASAM KEPING
4 ULAS BWG PUTIH DITUMBUK
4 BUJI CILI KERING DITUMBUK
1 SUDU BESAR GULA
GARAM
1 CAWAN AIR
CARA2NYA:
TUMIS BAHAN TUMBUK SEKEJAP KEMUDIAN MASUKKAN CILI BOH DAN GAUL SEKETIKA.MASUKKAN BWG BESAR,KACAU SAMPAI LAYU SEDIKIT.MASUKKAN GULA,GARAM DAN ASAM KEPING.SELEPAS ITU MASUKKAN AIR.BIAR MENDIDIH SEDIKIT,BARULAH PECAHKAN TELUR SATU PERSATU KEDALAM NYA.BIAR MENDIDIH,JGN SAMPAI KUNING TELUR PECAH.BILA KUAH AGAK BERKURANGAN BOLEHLAH TUTUPKAN API DAN HIDANGKAN.SELAMAT MENCUBA... >.<



0 comments:

Post a Comment