CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Saturday, February 5, 2011

:: SUP WANTAN ALA SYURGA D' PINGGAN ::


Salam semua dan selamat petang..
Buat kuih apa untuk minum petang ni?Mesti buat kuih yang sedap2 ataupun beli je dekat gerai berdekatan kan,paling2 pun beli pisang goreng pastu minum pulak dengan teh 0/kopi o,sedapnya!Tapi petang ni,afie fieza tak buat kuih pun sebab masih kenyang.Sekarang ni pun saya nak masukkan yang saya masak untuk lunch hari ini.Hari ini,saya masak sup wantan ala syurga d' pinggan dan ayam goreng maxicana.Nak resepinya,macam biasalah rujuk dekat bawah ok kawan2.. =)
BAHAN UNTUK INTI WANTAN:
KULIT WANTAN
DAGING CINCANG
1 SUDU BESAR SOY SAUCE SEAFOOD
SEDIKIT GARAM
1 SUDU TEPUNG JAGUNG
SEDIKIT SERBUK HALIA
1 SUDU MINYAK BIJAN
SEDIKIT LADA HITAM
GAULKAN KESEMUA BAHAN KECUALI KULIT WANTAN.KEMUDIAN MASUKKAN INTI NYA KEDALAM KULIT WANTAN DAN BENTUK KAN IKUT SUKA.KETEPIKAN...
BAHAN UNTUK SUP:
BROCOLI
MUSHROOM
3 ULAS BWG PUTIH DIKETUK
HALIA MUDA DIHIRIS
SEDIKIT SOS TIRAM
GARAM/AJINOMOTO
1 SUDU TEPUNG JAGUNG YG DIBANCUH DGN SEDIKIT AIR
TUMISKAN BWG PUTIH DAN HALIA DALAM SEDIKIT MINYAK,SELEPAS ITU MASUKKAN BROCOLI DAN MUSHROOM,GAUL SEBENTAR DAN MASUKKAN AIR.BIAR MENDIDIH DAHULU BARULAH DIMASUKKAN WANTAN TADI.BIAR MENDIDIH LAGI,MASUKKAN GARAM/AJINOMOTO DAN SOS TIRAM.AKHIR SEKALI MASUKKAN BANCUHAN TEPUNG JAGUNG TADI.SIAP DIHIDANGKAN.,OH YA,BAGI BAHAN2 UNTUK AYAM GORENG MEXICANA,CUMA GAULKAN SAYAP AYAM DGN SERBUK AYM GORENG MEXICANA DAN GORENG SAMPAI MASAK,MUDAH BUKAN?SELAMAT MENCUBA... >.<

0 comments:

Post a Comment