CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Wednesday, January 26, 2011

:: Thick Turmeric Prawn ::


Bahan2nya:
1/2 kilo udang dibuang kulit dan kepalanya dan basuh( gaul dgn 2 sudu tepung beras)
3 ulas bwg putih dicincang halus
1 biji cili merah di cincang halus
1 biji bwg bakong (bwg besar)dibelah 4
1 sudu besar serbuk kari
beberapa helai daun kari
2 helai daun kunyit dihiris halus2
5 sudu besar susu segar(boleh tukar dgn susu cair)
garam/ajinomoto
cara2nya:
goreng udang yg dah di gaul dgn teping beras tadi dlm minyak panas,biar udang itu nampak kekuningan barulah dimasukkan bwg putih dan cili merah,gaul sekejap sampai bwg naik bau.selepas itu barulah masukkan bwg besar dan daun kari.kemudian masukkan serbuk kari,gaul sebati.masukkan daun kunyit,kacau lagi.akhir sekali masukkan susu segar dan biar kuah nya pekat sedikit barulah dimasukkan garam dan ajinomoto..selamat mencuba

0 comments:

Post a Comment