CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Wednesday, January 26, 2011

:: Kari Ikan Tongkol Dengan Terung ::


Bahan2 tumbuk:
3-4 biji bwg merah
3-4 ulas bwg putih
sebesar ibu jari halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar
1 btg serai di titik
Bahan2 lain:
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana(dibasuh dan dibersihkan)
2 batang terung dipotong ikut citarasa anda
2 biji cili merah dibelah dua dan buang biji nya
2 biji tomato di belah dua
5 sudu besar serbuk kari dibancuh dgn air
segenggam daun kari
4 keping asam keping
garam/ajinomoto/gula secukup rasa
cara2nya:
tumis bhn tumbuk dan serai kedlm minyak yg dh panas.lepas itu masukkan daun kari,kacau sampai naik bau dan kekuningan.setelah itu masukkan serbuk kari yg dh dibancuh dgn air tadi.gaul lagi sampai pecah minyak.selepas itu barulah dimasukkan ikan dan air,biar mendidih dahulu,barulah dimasukkan terung,cili dan tomato juga asam keping.tunggu sampai kuah kari agak pekat sedikit barulah di masukkan garam,ajinomoto dan sedikit gula.selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment