Sambal belacan...eeemmmm,kecor air liur,hari ni masak lauk kampung,sekali sekala kan makan lauk kampung ni,memang sedap,ditambah dgn masak lemak kobis,dan ikan masin memang boleh tambah 2-3 pinggan nasi.Tapi oleh kerana ikan masin takde,saya gantikan dgn telur masin,ssssss.....sedap nye.
Tadi..masa kita orang lunch memang berselera betul,habis lauk hari ni...hehehe.Walaupun masakannya nampak ringkas je tapi boleh buat kita tambah nasi 2-3 pinggan,tak caye ke?tak caye try lah... =)
Tadi..masa kita orang lunch memang berselera betul,habis lauk hari ni...hehehe.Walaupun masakannya nampak ringkas je tapi boleh buat kita tambah nasi 2-3 pinggan,tak caye ke?tak caye try lah... =)
SAMBAL BELACAN:
4 biji cili merah
2 kiub belacan
1 mangkuk kecil ikan bilis
sedikit gula
Tumbuk semua bahan...
MASAK LEMAK KOBIS:
1 biji kobis saiz kecil(potong dan cuci)
3 batang sosej(potong/boleh tukar dgn udang,sotong,isi ayam)
1 kotak santan(kotak kecil)
garam/perasa
sedikit suun
Bahan Tumbuk:
3 biji cili padi
2 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
ikan bilis
Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan dan masukkan sosej atau udang/sotong/isi ayam ikut selera anda.kemudian masukkan santan dan air,kacau2 jgn sampai santan pecah,sentiasa digaul.kemudian masukkan kubis,dan biar kubis masak,jgn terlampau layu nanti tak sedap.last sekali masukkan perasa dan garam.Bolehlah dihidangkan bersama sambal belacan,ikan masin atau telur masin...
0 comments:
Post a Comment