Selamat malam semua...
N3 hari ni saya nak kongsi resepi japanese home beancurd.Resepi ni lebih kepada sayur-sayuran,boleh tengok dekat pic atas tu,sampai tak nampak egg tofu nye kan...Sebenarnya resepi ni ada kuahnya,tapi oleh kerana dah dipenuhi sayur-sayuran yang banyak maka kuahnya dah tak nampak,kuahnya tu bukan lah melimpah ruah,tapi yang pekat2 gitu...nampak macam tak sedap ke?eemmm...saya tengok pic nya memang nampak tak sedap,lebih2 lagi bagi yang tak gemar nak makan sayur,tapi sebenarnya memang sedap yang bahagian tofu tu...saya suka sangat...jom!
BAHAN2 NYA:
3 pkt tofu egg(beancurd)hiris gaul dgn tepung jagung,goreng garing dan toskan.
sedikit isi ayam @ udang(saya guna isi ayam je)
1/2 batang carrot dihiris
6 biji cendawan butang potong 4
2 keping fungus kering (rendam dah kembang potongkan)
5 batang kacang buncis potong 2
1 biji cili merah hiris memanjang
3 ulas bwg putih dicincang halus
sos tiram/garam/perasa/lada hitam
1 sudu besar tepung jagung bancuh dgn sedikit air
Tumis bwg putih hingga kekuningan dan masukkan isi ayam yang dah dipotong kecil2.kemudian masukkan semua jenis sayur-sayuran yang dah sedia ada,gaul rata2.masukkan sos tiram,gaul lagi.last sekali masukkan garam,lada hitam,perasa dan tepung jagung yang dah dicampur dgn air.dah masak tuangkan ke atas egg tofu yang dah hias bersama sayur salad.
0 comments:
Post a Comment