Salam semua...
Apa khabar?Semoga dikurniakan kesihatan yang baik hari2 ye..time ni saya duduk sorang2 dekat dpn laptop,sunyi sangat,baru je lepas hujan,pastu dengar pulak bunyi burung2 berkicauan.Dah beberapa hari tak masukkan n3 kat sini sebab sibuk sangat2.Bawak anak2 pergi beli barang2 sekolah,nanti takyah nak fikir lagi,bila semua dah siap sedia,tunggu nak ke sekolah je lagi.Ok lah,bagi penggemar ikan,hari ni saya nak kongsi resepi kepala ikan mancong yang telah saya masakan kari.Takde masakan lain yang lebih sesuai dengan kepala ikan ni,kalau tak kari,asam pedas,tapi kalau kepala ikan yg besar memang sesuai masak kari.Eeemmm...kalau makan kat kedai mamak memang kari kepala ikan ni RM 40++...jom layan bahan2 nya kat bawah..... >.<
BAHAN2 NYA:
900gm kepala ikan mancong(dibersihkan)
2-3 batang daun kari
5 batang ladies finger (dipotong 2 setiap satu)
2 biji cili merah (dibelah 2)
3 biji tomata (belah 2)
6 sudu besar serbuk kari(dibancuh dgn air)
Rempah tumis(kayu manis/buah pelaga/cengkih/bunga lawang)
2 sudu besar kerisik
garam/perasa/gula secukup rasa
air
BAHAN BLEND:
5 biji bawang merah
4 ulas bwg putih
halia
lengkuas
serai
6 keping cili kering
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
Tumis kan daun kari terlebih dahulu,dan rempah tumis,kemudian masukkan bahan blend,tumis hingga naik bau.Selepas itu masukkan pes kari dan kerisik,biar hinggan pecah minyak.Masukkan pula air dan biar mendidih seketika,barulah di masukkan kepala ikan tadi.Biar lagi seketika,selepas itu masukkan ledies finger.Akhir sekali masukkan bahan2 perasa dan buah tomato.Selamat mencuba dan menjamu selera.....nyum2!!
0 comments:
Post a Comment